Mentalisaatio potilaan kohtaamisessa (1 pv), Helsinki / Oulu, kevät 2020

02.11.2019

KOULUTUSPÄIVÄ TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa mielen aktiivista toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä. Toisin sanoen, se on pyrkimystä nähdä päällepäin näkyvän käyttäytymisen taakse ja pohtia, minkälaisia mielen tiloja käyttäytymisen takana on. Mentalisaatio on avain toisen ihmisen ymmärtämiseen: kun ymmärrämme, minkälaiset ajatukset, toiveet, pelot, uskomukset tai kokemukset motivoivat toisen käyttäytymistä, voimme tehokkaasti vähentää toiseen kohdistuvia väärintulkintoja.

Mentalisaatio ei kohdistu vain toisiin ihmisiin, vaan se on myös avain itsen ymmärtämiseen - toisin kuin usein luulemme, ei oma mielemme ole itsellemmekään läpinäkyvä. Mentalisaatio on meissä kaikissa olemassaoleva, luontainen inhimillinen kyky, joka vähenee stressaavissa tilanteissa. Traumakokemukset vaikeuttavat mentalisaatiokyvyn kehitystä, ja vääristävät myös usein vuorovaikutusta ja ihmissuhdetilanteita. Ne myös vaikuttavat ratkaisevasti kykyymme oppia vuorovaikutuksessa ja ottaa vastaan tärkeää meitä koskevaa tietoa - sellaistakin, joka olisi meille turvallista ja hyödyllistä. 

Riittävän hyvä mentalisaatiokyky on inhimmillisen kohtaamisen ja tervehdyttävän vuorovaikutuksen edellytys. Mentalisoiva kohtaaminen on aina jo itsessään hoidollista ja somaattista hoitoa tukevaa: kun koemme, että toinen ihminen pyrkii ymmärtämään asiat juuri meidän ainutlaatuisesta näkökulmastamme, kykenemme itse ajattelemaan asioita eri näkökulmista ja ottamaan enemmän vastuuta itsestämme. Voimme tulla tietoisiksi mentalisaatiokykyyn vaikuttavista mekanismeista ja aktiivisesti harjoitella sitä, mikä voi merkittävästi vahvistaa ja lähentää ihmissuhteita työssä ja henkilökohtaisessa elämässä.

Koulutuspäivän tavoitteena on tulla tutuksi mentalisaatioteorian ja mentalisaatioon perustuvan työotteen kanssa, ja herättää kiinnostus mentalisaation hyödyntämiseen omassa potilastyössä, työyhteisössä ja ihmissuhteissa. 

Kouluttaja

Nina Pyykkönen, PsL, erikoispsykologi, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti (Valvira, KELA), työnohjaaja (STOry), Suomen Mentalisaatioinstituutti / Mind Dynamics Oy

www.mentalisaatio.fi

Palautetta aiemmista koulutuksista: https://www.mentalisaatio.fi/palautetta-koulutuksista/

Aika ja paikka

5.3.2020 klo 8.30-15.30, Hotel Arthur, Helsinki

2.4.2020 8.30-15.30, Scandic Hotel City, Oulu

Hinta

Koulutuspäivän hinta on 280 e (+ alv 24%). HUOM! HINTA SISÄLTÄÄ RUNSAAN BUFFET-AAMIAISEN, LOUNAAN JA VÄLIPALAPÖYDÄN SEKÄ KAHVIA /TEETÄ.

Ilmoittautuminen

Sähköpostilla nina.pyykkonen@elisanet.fi tai allaolevalla lomakkeella:

ILMOITTAUDUN KOULUTUKSEEN

Mentalisaatio potilaan kohtaamisessa (1 pv)