Mentalisaatio, trauma ja polyvagaalinen teoria (1pv)

25.10.2019

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa mielen toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä. Toisin sanoen, se on pyrkimystä kurkistaa päällepäin näkyvän käyttäytymisen taakse ja pohtia, minkälaisia mielen tiloja (tunteita, ajatuksia ym.) käyttäytymisen takana on. Mentalisaatikokyky toimii vastalääkkeenä väärintulkinnoille, joita voi syntyä jos toisesta ihmisestä vedetään johtopäätöksiä vain ulkoisen käyttäytymisen perusteella. Mentalisaatio on siis avain toisen ihmisen ymmärtämiseen: toisin kuin usein luulemme, ei oma mielemme ole itsellemmekään läpinäkyvä.

Mentalisaatiokyky on keskeinen tekijä terveessä inhimillisessä vuorovaikutuksessa. Aikuisen mentalisaatiokyky on lapsen turvallisen kiintymyksen ja terveen kehityksen edellytys, ja kiintymysuhteen rakentumisella on merkittävä rooli myös aikuisiän ihmisuhteissa ja mielenterveydessä.

Traumakokemukset vaikeuttavat mentalisaatiokyvyn kehitystä, ja vääristävät myös usein vuorovaikutusta ja ihmissuhdetilanteita. Ne myös vaikuttavat ratkaisevasti kykyymme oppia vuorovaikutuksessa ja ottaa vastaan meitä koskevaa viestintää - sellaistakin, joka veisi kasvuamme eteenpäin. Koulutuspäivän aikana pyrimme ymmärtämään traumakokemuksesten vaikutusta mielen toimintaan, mentalisaatiokykyyn ja sosiaalisten suhteiden hyödyntämiseen oppimisen ja kasvun välineinä. Tutustumme polyvagaaliseen teoriaan ja episteemisen luottamuksen käsitteeseen, pyrimme saamaan ne myös käytännön työvälineiksi mentalisaatioperustaiseen työskentelyyn.

Tämä koulutuspäivä on tarkoitettu jo hieman mentalisaatioteoriaa ja sen käytännön sovelluksia tunteville. Esimerkiksi Mentalisaatio ja mielen rakentuminen -koulutuspäivään osallistuneille tämä koulutuspäivä toimii luontevana jatkumona.

Kouluttaja
Nina Pyykkönen, PsL, erikoispsykologi, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti (Valvira, KELA), työnohjaaja (STOry), joogaopettaja (RYT200), Mind Dynamics Oy

Ajankohta ja paikka

  • (2-päiväisen Mentalisaatioseminaarin 2. päivä), Tampere, 8.5.2020
  • (2-päiväisen Mentalisaatioseminaarin 2. päivä), Oulu, 13.11.2020


Hinta
240 euroa + alv 24%, opiskelijahinta 180 euroa + alv 24%. HUOM! Hinta sisältää runsaan buffet-aamiaisen, buffet-lounaan sekä iltapäiväkahvin/ välipalan.

Ilmoittautuminen
Sähköpostilla nina.pyykkonen@elisanet.fi tai allaolevalla lomakkeella. 

Tampereen koulutus: 1.9.2020 mennessä

Oulun koulutus: 1.10.2020 mennessä

HUOM! Ilmoittautuminen on sitova! ilmoittautumisajan jälkeen peruutuksista laskutamme 50% koulutuksen hinnasta.

ILMOITTAUDUN KOULUTUKSEEN