Mentalisaatioseminaari (2pv), Helsinki

29.08.2019

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa mielen aktiivista toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä. Toisin sanoen, se on pyrkimystä nähdä päällepäin näkyvän käyttäytymisen taakse ja pohtia, minkälaisia mielen tiloja käyttäytymisen takana on. Mentalisaatio on avain toisen ihmisen ymmärtämiseen: kun ymmärrämme, minkälaiset ajatukset, toiveet, pelot, uskomukset tai kokemukset motivoivat toisen käyttäytymistä, voimme tehokkaasti vähentää toiseen kohdistuvia väärintulkintoja.

Mentalisaatio ei kohdistu vain toisiin ihmisiin, vaan se on myös avain itsen ymmärtämiseen - toisin kuin usein luulemme, ei oma mielemme ole itsellemmekään läpinäkyvä. Mentalisaatio on meissä kaikissa olemassaoleva, luontainen inhimillinen kyky, joka vähenee stressaavissa tilanteissa. Traumakokemukset vaikeuttavat mentalisaatiokyvyn kehitystä, ja vääristävät myös usein vuorovaikutusta ja ihmissuhdetilanteita. Ne myös vaikuttavat ratkaisevasti kykyymme oppia vuorovaikutuksessa ja ottaa vastaan meitä koskevaa viestintää - sellaistakin, joka veisi kasvuamme eteenpäin.

Aikuisen mentalisaatiokyky on lapsen turvallisen kiintymyksen ja terveen kehityksen edellytys, ja kiintymysuhteen rakentumisella on merkittävä rooli myös aikuisiän ihmisuhteissa ja mielenterveydessä. Voimme tulla tietoisiksi mentalisaatiokykyyn vaiuttavista mekanismeista ja aktiivisesti harjoitella sitä, mikä voi merkittävästi vahvistaa ja lähentää ihmissuhteita työssä ja henkilökohtaisessa elämässä.

Seminaarin tavoitteena on tulla tutuksi mentalisaatioteorian ja sen käytännön sovellusten kanssa, ja herättää kiinnostus mentalisaation hyödyntämiseen omassa työssä ja ihmissuhteissa. Pyrimme ymmärtämään vuorovaikutuksen ja kehityksellisten tekijöiden sekä traumakokemuksesten vaikutusta mielen toimintaan, mentalisaatiokykyyn ja sosiaalisten suhteiden hyödyntämiseen oppimisen ja kasvun välineinä. Kaksipäiväinen seminaari antaa vahvan teoreettisen pohjan sekä valmiudet mentalisaatioperustaisen vuorovaikutustavan käyttöönottoon sekä käytännön työssä että työn ulkopuolisissa ihmissuhteissa.

1. Päivä
Mentalisaatio ja reflektiivinen kyky

2. Päivä
Mentalisaatio, trauma ja episteeminen luottamus

"Thinking is difficult. That is why most people judge." (C.G. Jung)

Kouluttaja

Nina Pyykkönen, PsL, erikoispsykologi, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti (Valvira, KELA), työnohjaaja (STOry), joogaopettaja (RYT200), Mind Dynamics Oy

www.mentalisaatio.fi

Paikka

29.-30.8.2019 Helsingin keskusta, Hotel Arthur

24.-25.10.2019 Jyväskylän keskusta, paikka ilmoitetaan pian

31.10.-1.11.2019 Oulun keskusta, Scandic Hotel Oulu City

Hinta

2-päiväinen seminaari 440 e (+ alv 24%).

HUOM! HINTA SISÄLTÄÄ RUNSAAN BUFFET-AAMIAISEN, LOUNAAN JA ILTAPÄIVÄKAHVIN MOLEMPINA PÄIVINÄ (SCANDICIN TILAISUUKSISSA MYÖS VÄLIPALAPÖYDÄN SEKÄ RAJATTOMASTI KAHVIA JA TEETÄ).

Ilmoittautuminen

Sähköpostilla nina.pyykkonen@elisanet.fi tai allaolevalla lomakkeella. Sitovat ilmoittautumiset 30.9.2019 mennessä, sen jälkeen peruutetuista osallistumisista peritään 50% koulutuksen hinnasta. Koulutus järjestetään, mikäli min. 10 osallistujaa ilmoittautuu.

ILMOITTAUDUN KOULUTUKSEEN