Yksilökeskeisyydestä yhteisökeskeisyyteen - mentalisaatio sosiaalisessa ympäristössämme, 30.1.2025

11.09.2024

Mentalisaatio on kykyä ymmärtää ja tulkita omia sekä toisten ihmisten mielen tiloja: tunteita, ajatuksia, tarkoitusperiä ja uskomuksia. Se on ihmislajille ominainen tiedonkäsittelyn prosessi, joka mahdollistaa tietoisuuden omasta mielen toiminnasta ja kyvyn tunnistaa, että muilla ihmisillä on oma, erillinen mieli, joka ei ole läpinäkyvä. Mentalisointi mahdollistaa vuorovaikutuksen ja sosiaalisen ymmärryksen, koska se antaa meille kyvyn arvailla, selittää ja tulkita toisten käyttäytymistä. Mentalisaatiokyky alkaa kehittyä varhaislapsuudessa, ja se on keskeinen osa sosiaalista tiedonkäsittelyä ja vaikuttaa laajasti kaikkeen ihmisten väliseen viestintään ja vuorovaikutukseen. Mentalisoiminen on ihmislajille universaali kyky, mutta sen ilmiasu ja painotukset voivat vaihdella eri kulttuureissa.

Kulttuuri ja sosiaalinen ympäristö ovat keskeisiä tekijöitä mentalisaatiokyvyssä. Peter Fonagy toteaakin, että "Mielenterveys on yhteisön vastuulla". Sosiaalisen ympäristön merkitystä mielenterveydelle on yhteiskunnassamme ja  terveydenhuollossamme aliarvioitu, tai jopa täysin sivuutettu. Perinteisesti käsitteet kiintymys, turvallisuuden tunne ja mentalisointi on liitetty lähinnä läheisiin ihmissuhteisiin ja perheeseen. Kuitenkin eri tieteenalojen tutkimustiedon ja kliinisen kokemuksen perusteella nämä käsitteet tulisi liittää myös yhteisöihin, organisaatioihin, sosiaalisiin ympäristöihin ja ekosysteemeihin. Ihmisenä kasvamisessa ja lajinomaisessa elämässämme tarvitsemme turvallista yhteisöä ja ympäristöä.

Perinteisesti terveydenhoito on keskittynyt kahdenkeskisiin suhteisiin, kuten hoitavan henkilön ja asiakkaan väliseen suhteeseen. Kuitenkin on tärkeää huomata, että hoidon sisältö, toteutus ja onnistuminen eivät voi sivuuttaa sitä, kuinka keskeinen rooli terapeuttisen suhteen ulkopuolisella sosiaalisella ympäristöllä on asiakkaan vaikeuksissa ja niiden ratkaisemisessa. Samaan tapaan kuin yhteisö vaikuttaa yksilön mentalisaatiokykyyn, yksilön riittävä mentalisaatiokyky on edellytys mentalisoivan yhteisön syntymiselle.

Tässä koulutuspäivässä tarkastelemme mentalisaatiokykyä perinteistä yksilönäkökulmaa laajemmassa kontekstissa. Pohdimme keskeisinä kysymyksinä mm. seuraavia: vastaako vallitseva yksilökeskeinen ihmiskuva ja hoitosysteemi todellisuuden olemusta? Voiko mentalisoiminen olla haitallista joissakin sosiaalisissa ympäristöissä selviytymisen näkökulmasta, ja mikä on turvallisten yhteisöjen merkitys yksilön mentalisaatiokyvylle? Mikä on mentalisaatiokyvyn kulttuurinen ulottuvuus? Mitkä ovat edellytykset yhteisön ja työntekijän mentalisoinnille, ja tapahtuuko yhteisöissämme ja organisaatioissamme sekä mentalisoinnin että ei-mentalisoinnin institutionalisaatiota?

Aika ja paikka:

Zoom-etäyhteys, 31.1.2025 klo 9.00-15.30

Kouluttaja:

Nina Pyykkönen, erikoispsykologi PsL, yksilöpsykoterapeutti, ryhmäpsykoterapeutti, työnohjaaja, jungilainen coach ACC (ICF), ekoterapeutti, joogaopettaja ja qigong-ohjaaja

Suomen Mentalisaatioinstituutti / Mind Dynamics Oy

Hinta:

280 e + alv 25,5%.

Ilmoittautuminen:

1.1.2025 mennessä allaolevalla sähköisellä lomakkeella.

Ilmoittautumisen voi perua kuluitta 1.1.2025 saakka. Ilmoittautumisajan päätyttyä tapahtuneista peruutuksista peritään 50% koulutuksen hinnasta. Kukin koulutuspäivä toteutuu jos ilmoittautuneita on vähintään 4. Ilmoittautumisajan päätyttyä voi vielä kysyä vapaita paikkoja.

Täältä voit lukea palautetta aiemmista koulutuksista: https://www.mentalisaatio.fi/palautetta-koulutuksista/

Ilmoittaudun 31.1.2025 koulutuspäivään: